2012. február 5., vasárnap

Achirit


Az alábbi információk a http://www.atlantiszkapui.hu/dragakomutato_dioptaz.html és a 


Achirit vagy más néven Dioptáz


A legritkább és legkeresettebb ásványok közé tartozik. Sokáig a dioptázt a smaragddal keverték össze. Fantasztikus színe miatt az ókor óta ékkőként és erős gyógyító kőként volt ismert.

Elnevezése:
A görög Diopteia névből származik, ami annyit jelent, hogy „áttetsző”.  Achiritnak, Achir Mahmed kereskedő tiszteletére nevezték,  aki 1785-ben legelőször hozta Európába.

Mohs-keménység: 5
Tömörség: 3,3
Kémiai összetételeKovasavas réz (H2CuSiO4). 

Fellelhetőségei:
Igen szép, hatszöges rendszerbeli kristályokban - mint nagy ritkaságot - találni az Altai-hegységben, a Krigiz-pusztaságon (Altyn-Tübe), Chileben s Arizonában, Clefton mellett. Nálunk parányi kristályokban Rézbányáról ismeretes.

Kapcsolódó csillagjegyek:
Leginkább a nyilas és skorpió csillagjegyben születettek számára alkalmas.

Lelki hatásai:
Segíti a fantáziát, az ötletgazdagságot és a kreativitást, magabiztosságot, reményt hoz, és mély érzésűvé tesz bennünket. A dioptáz erős szellemi tisztító és méregtelenítő.
A harmadik szemre helyezve segíti a tisztánlátás fejlesztését. Igen fontos kristálya azoknak, akik nem szeretnek a bőrükben lenni, segít a jelen pillanatra koncentrálni. Aktiválja az előző életekből hozott emlékképeket.

Más jellegzetességei: 
Gazdagság, szépség, és a szerencse köve.
A dioptáz hatékonyan gyógyítja a szívet, és nyitja meg a megfelelő szívcsakrát, valamennyi csakra működést nagyobb szintre emeli, segíti a spirituális ráhangolódást, a tudat magasabb rendű szintjeinek elérését. Drámai hatással van az emberi energiamezőre.

Pszichológiailag:
A dioptáz segít az „itt és most”-ban élni, viszont paradox módon aktiválja az előző életekből hozott emlékeket. Támogatja a pozitív életszemléletet, és belénk neveli, azt a képességet, hogy mozgósítani tudjuk saját erőforrásainkat. Pozitívvá változtatja a negatívat, legyőz bármilyen hiányérzetet, és képessé tesz a lehetőségek kihasználására. Különösen akkor hasznos, ha nem tudjuk, hogy mi is legyen a következő lépés. Ez a kristály viszont megmutatja az irányt. 
Mentálisan:
Erős szellemi tisztító és méregtelenítő. Feloldja bennünk azt a kényszert, hogy másokat irányítsunk.
Érzelmileg:
Hidat képezhet az érzelmi gyógyuláshoz, különösen a gyerekek körében . Zöld sugara a szív mélyére hatolva begyógyítja az elüszkösödött sebeket és az elfelejtett sérüléseket. Megszünteti a szomorúságot, az árulást és a sajnálatot; rendkívül hatásos a szívfájdalmakra és a szakítás miatti bánatra. Szeretettel tölt fel, meggyógyítja az érzelmi feketelyukat, amely a szeretet után sóvárog, és új szeretetrezgést hoz. 
Spirituálisan:
A harmadik szemre helyezett dioptáz serkenti a spirituális ráhangolódást és a tisztánlátást. Tudatosítja a belső gazdagságot. 
Gyógyhatása:
Szabályozza a sejtelváltozásokat, aktiválta a T-sejteket, és a csecsemőmirigyet, enyhíti a Méniére-kórt, csökkenti a magas vérnyomást, csillapítja a fájdalmat és a migrént. Segít a szívroham megelőzésében, gyógyítja a szívbetegséget. Jótékony hatással van a kimerültségre, és megszünteti a sokkot. Méregtelenít, csillapítja az émelygést, regenerálja a májat. Különösen hatásos szenvedélybetegségek és a stressz legyőzésére. Igen jó hatással van a fejfájásra: a krónikus fejfájást éppúgy enyhíthetjük vele, mint a migrént. Ízületi gyulladások esetén is hatásos. Új energiát ad, élénkíti a fantáziát és az agytevékenységet, így elősegíti tudatunk fejlődését.

Fizikai hatásai:
Segít fejfájásnál, migrénes rohamoknál, vérnyomáscsökkentő hatása is van. Leépíti a stresszt és a feszültséget, ellensúlyozza a táplálkozási hiányosságokat, segít egyensúlyzavaroknál, szív- és tüdőproblémánál és általánosan sejtzavarok ellen.
A dioptáz hatékony szürke és zöld hályognál, retinaleválásnál, a szivárvány- és kötőhártya gyulladásainál, szemárpánál. Ezenkívül a dioptáz nehéz megbetegedéseknél felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Csökkenti a fájdalmakat és a görcsöket. Májregeneráló hatása ismert.
Emeli a potenciát és növeli a szexuális erőt. Megvéd a szexuális koraérettségtől és segít a pubertás korban ezt elfogadni. Óvja a légutak egészségét és segít az allergiás és krónikus fertőzéseknél.

Egyéb jellemzői:
A rezgések, amelyek ebből a drágakőből kimennek, érzékennyé tesznek és több szeretetre, hűségre és békére ösztönöznek. A dioptázzal megtanulhatunk pl. a fákkal „beszélni” és megérthetjük a madarak hangját.



Nincsenek megjegyzések: