2012. május 29., kedd

A hét fő csakra - a test energiaoszlopa


A 7 fő csakra elhelyezkedése az emberi testben
A csakra szanszkrit szó, jelentése: kerék. A sorozat első részeként általánosságban írok a csakrákról, és aztán egyesével is kitárgyaljuk őket.

Lényünk „láthatatlan” része az aura, mely energiaforrásai a gerinc alsó részétől a fejtetőig, a gerincoszlop mentén sorban elhelyezkedő, koncentrált „energiaközpontok”, a csakrák. Hét fő csakrát különböztetünk meg, de természetesen ezeknél több energiaponttal rendelkezünk.

Az ábrán látható módon a hét fő csakra a gerinc mentén helyezkedik el, a gáttól a fejtetőig. Ezek a forgó energiaörvények a színspektrum árnyalataiban ragyognak, a gyökércsakra vörös színétől kezdődően, a szexcsakra narancssárga színén át, a napfonatcsakra sárgás színe következik, majd a szívcsakra zöldje, a torokcsakra kék színe, a homlokcsakra lika színe, eljutva végül a koronacsakra ibolyaszínéhez. A gyökércsakra lefelé sugároz fényt és energiát, a következő öt csakra túlnyomórészt előre és hátra, a koronacsakra pedig felfelé. 

A fő csakrák színei és szimbólumai
A csakrák közötti energiaáramlás, - egyfajta kommunikáció, mely a gerinc mentén emelkedik fel és szusumná néven ismert - a csakrákat összekötő közös nadin (csatornán) keresztül zajlik. A csakrák finom energiáinak egyensúlya hatással van mindarra, amit gondolunk, mondunk vagy teszünk, ami pedig befolyásolja az auránk állapotát. A csakrák finomítják a személyiséget, határozottan befolyásolják a fizikai megjelenést és a jellemből adódó hajlamokat, valamint életerőt biztosítanak a fizikai testnek.

A csakrák kiegyensúlyozásával elérhető a teljes testi és lelki egyensúly és egészség. Ha kellemetlen dolgok történnek velünk, melyek befolyással hatnak ránk és hangulatunkra, az az auránk színén is meglátszik. A kiegyensúlyozáshoz jó módszer a jóga, a meditáció, melynek lényege az elme lecsendesítése, a jelenben való lét.
Ahogy feljebb írtam, a fő energiaáramlat a szunsumná, ami az alapcsakrából kiindulva a gerinc mentén halad felfelé, (a férfiak esetében a gát területéről indulva, a nőknél pedig a méhnyaknál kezdődően) és a fejtetőnél, a kutacs területén ér véget. Az égből Jang / Siva energiát kapunk, ami arra törekszik, hogy egyesüljön a földből származó Jin /Sakti energiával. Azt az erőteljes energiát, ami a medencében szunnyad kundalinínek nevezzük (jelképe általában a kígyó, néha így is nevezik "Kundaliní kígyó").

A kundaliní felemelkedése út a megvilágosodáshoz
A kundaliní szunsumnán keresztül történő felemelkedésével aktiválhatjuk a hét csakrát. Ha bármelyik csakrában elzáródás van, akkor a kundaliní nem képes teljesen felemelkedni és egyesíteni a földből érkező jin energiát az univerzális mező jang energiájával és ezzel elzár minket a megvilágosodástól. A kundaliní felemelkedésével kapcsolatban az emberek különböző élményekről számolnak be, lehet hirtelen mozdulat, de lehet sokkal finomabb érzés is. Az érzet, az energia elemi összetevőitől függően lehet kúszó, ha a föld elem van túlsúlyban, lehet lüktetésszerű, ha a víz elem, ha égetően forró energiát érzünk az a tűz elem jele, ha pedig a szív területén könnyed érzés jelentkezik, az a levegőt elemet jelenti. Ha egyidejűleg több csakra „ébred fel” és az ákasa (éter) elem túlsúlya jellemző, az megdöbbentő élményhez vezethet. Az életerő mindenkiben benne rejlik, a csakrákon végzett türelmes munkával és helyes életvitellel serkenthetjük is azt.

A csakrákat olyan kapuk sorozatához hasonlíthatjuk, melyek kulcsai egyúttal életünk fejlődésének kulcsai is. A csakrák valódi megértése csak tapasztalati úton lehetséges. Minden csakrából spirál alakban örvénylik ki a fény. Elölről úgy néznek ki, mintha színes forgó fénylemezek lennének, oldalról viszont spirál alakban mozgó, kavargó sugárzó fénytölcsérnek látszanak (mint egy kis forgószél).

A hét fő csakra elemzését külön cikksorozatban írom meg, minden alkalommal egy-egy csakrára kitérve. Ha érdekli, ne mulassza el figyelni a Június 4-én induló sorozatot, melyben kétnaponta elemzünk ki egy-egy csakrát. Leírom azt, hogy melyik mit szabályoz, milyen színek, fizikai állapotok tartoznak hozzá és hogy mivel lehet befolyásolni a megfelelő működését. Amennyiben végigköveti a sorozatot birtokában lesz annak a tudásnak, amivel újra működésbe tudja hozni az energiáit, újraindíthatja csakrái működését és ezzel egy kiegyensúlyozott állapotot érhet el, ami biztos, hogy jó érzéssel fogja eltölteni. Várom tehát olvasóim között Június 4-től itt, az Achirit Ezotéria oldalán.

Felhasznált szakirodalom: Mary Horsley: Csakragyakorlatok



Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.


Nincsenek megjegyzések: