2012. június 14., csütörtök

Csakrák - 3. rész - A Köldökcsakra


Manipúra - a Nap kapuja - Köldökcsakra - Solar plexus (Napfonat)

A köldökcsakra szimbóluma
A köldökcsakra a köldök felett és alatt két ujjnyi szélességben helyezkedik el, a gerinc hátsó részéről sugárzik előre, a 12. hátcsigolya és az 1. ágyékcsigolya  közül.
A manipúra célja a személyes erő és az önuralom leplezetlen kinyilvánítása. A manipúra csakra elsősorban a látással, a tűzzel és a fénnyel áll kapcsolatban. Ennek a csakrának az energiája a napfelkeltéhez hasonlatos. A manipúra csakra arany szimbóluma úgy is értelmezhető, mint a bolygó felszínének ábrázolása, fölötte az éggel, alatta a földdel. A ragyogó sárga-arany fényt sugárzó manipúra energia a láthatáron felkelő Nap, mely képessé tesz bennünket arra, hogy fényünket kisugározzuk a világra. Az itt talált energia meghatározza, hogyan érezzük magunkat a nap kezdetén – hogy felkeléskor tele vagyunk-e optimizmussal és lelkesedéssel, vagy azt kívánjuk, hogy bebújhassunk a takaró alá abban reménykedve, hogy az egész elmúlik. Személyes erőnk kifejezését ezen csakra energiájának egyensúlya irányítja, ami jelentheti a magabiztosságot, erőt, energiát, lelkesedést de lehet zsarnok, ellentmondást nem tűrő.

A Napfonatcsakra színe az arany
A manipúrából kivetülő szín a sárgától az aranyig terjed. Forgási iránya férfiaknál az óramutató járásának megfelelő (szemből nézve), míg nőknél ezzel ellentétes. A manipúrat stimulálhatod azzal, ha sárga vagy aranyszínű övet, kendőt, sálat viselsz a derekad körül, vagy egyszerűen gyakran öltözöl sárgába, vagy élénksárga tárgyakkal veszed magad körül, ez mind serkentőleg hat. A sárga egy jól látható szín, nem véletlenül használják figyelemfelkeltésre, vagy színeznek olyan dolgokat (pl.: taxi, biztonsági ruhák) sárgára, amit könnyen észrevehetővé kell tenni.

Életkor: Bár a manipúra 14 és 21 éves kor között a legerősebb, a kétéves dackorszakban is előtérbe kerül, mikor az első dackorszak során a kisgyerek próbálgatja erejét, akaratát. Általában a tízes évek végén jön elő igazán a becsvágy, amikor az egyéniség helyes kifejezésének szükségessége kimondottan fontossá válik a serdülőnek. Ha a környezet tekintettel van erre, és helyesen bátorítja a fiatalokat az erősségeik felfedezésére, akkor megtalálhatják azok olyan módját, ami szolgálhatja a saját és a társadalom javát is. Ha korlátozásra kerül a manipúra energia kifejezése ebben az életkorban, annak komoly következményei lehetnek, mivel az energia ugyan megnyilvánul, de valamilyen nem harmonikus, eltorzult formában. „A manipúra archetípusa a spirituális harcos, aki bátran elindul a nagyvilágba, hogy hírnévre és gazdagságra tegyen szert; ellentétben a magát agyondolgozó rabszolgával, aki egy ilyen úttól megrémül, és a kihívástól már jó előre megfutamodik.”

Elem: A felkelő Nap nélkül nem lenne élet a Földön, vagy nem lennének emberek, akik tüzet raknak – ami ennek a csakrának az eleme. Amikor a Föld középpontjából a megolvadt láva, vagyis az energia a felszínre tör, és láthatóvá válik, akkor megtapasztaljuk az erejét. A jó vezetők is vonzzák az embereket, csak nem mindegy, hogy az így szerzett hatalmat milyen irányba fordítják, lásd Nelson Mandela / Adolf Hitler. Mind a két személyiség tömegeket tudott megmozgatni, csak az őket mozgató erők voltak teljesen eltérőek. Ha mindezt pozitív irányba szeretnék elindítani, úgy valósíthatjuk meg, ha fejlett erőt hozunk létre ebben a csakrában. A tűz tisztít és megtisztít, felmelegíti testünket és ételünket, évezredeken át melegített bennünket, és világított az éjszakában. Még a mai világban is megvéd minket a vadállatoktól, megújítja erdőinket és halálunk után elhamvaszt bennünket.

A köldökcsakrához a látás tartozik
Érzékszerv: Mivel a fény hiánya a látást venné el tőlünk, szinte egyértelmű hogy a manipúra csakrához a látás a kapcsolódó érzékelésünk. A keleti orvoslás szerint, a májmeridián szabályozza a látást és a pszichológiai értelemben az előrelátást is. A máj az egyik olyan szerv, ami a manipúra irányítása alatt áll. Ahhoz, hogy harcosok legyünk, hogy elinduljunk a világban és részt vegyünk a társadalom életében is, tudnunk kell, milyen irányban induljuk el, és képesnek kell lennünk, hogy megjósoljuk tetteink következményeit. Ha a csakra energiája zavart – talán túlságosan, vagy kevéssé aktív, esetleg kiegyensúlyozatlan vagy gátolt – az a látással kapcsolatos problémákban nyilvánulhat meg. A szemgyakorlatok jótékony hatással vannak erre a csakrára és támogatják mind a látás, mind az előrelátás minőségét.

Fizikai kapcsolat: Ide tartozik a máj, az epehólyag, a lép, a gyomor és a vesék. Az emésztőrendszerre szintén hatással van, valamint az előbb említett látásra. Valójában az emésztésen kívül az epehólyag meridiánhoz tartozik a döntéshozatal is, a máj és az epehólyag együtt segít a düh megfelelő módon való kifejezésében. A tizenéves gyerek is csak ennek a területnek a kiegyensúlyozásán dolgozik, még ha ez néha hisztinek is tűnik. A gyomor és a lép nem csupán feldolgozza és átalakítja a tápanyagokat, hanem az élethez fűződő kapcsolatunkat is irányítja. A mirigyek közül ebben a csakrában a hasnyálmirigy az uralkodó.
Bármilyen erőteljes, lendületes zene, ami bizsergést ébreszt a hasban, képes a csakra aktiválására. A manipúra magánhangzója a Ó, mantrája pedig RAM. Érdemes kényelmes meditációs pózban ülve mondogatni.

A köldökcsakra drágaköve a tigrisszem
Drágakövek, illóolajok: ehhez a csakrához a borostyán, a tigrisszem, a sárga citrin, a topáz, az achát, az aventurin és a napkő tartozik. Ezek mind aktiválják a manipúrát. Ezek közül intuitívan érdemes választani, amelyik a legközelebbinek érezzük magunkhoz. (Ez minden más csakránál is igaz a felsorolt kövekre). Olyat érdemes választani, amitől erősnek, magabiztosnak érezzük magunkat. Tarthatjuk a követ magunk körül íróasztalon, párna alatt, oltáron, vagy a zsebünkben. Meditáció közben fekvő pozícióban tehetjük a hasunkra is. A borostyán különösen jó választás, meleg tapintású, és nagyon jótékony hatással van az endokrin rendszerre, a lépre és szívre. A tigrisszem segít abban, hogy bátornak érezzük magunkat, a citrin pedig növeli az önbecsülésünket.
Az olajok közül a bergamott, az ilang-ilang, a fahéj, a kamilla, a citrom, a kakukkfű tartozik ide. Néhány csepp a párologtatóban, vagy a masszázsolajhoz és szinte észrevétlenül erősíthetjük a csakra működését.

Ételek: ha gond van az emésztésünkkel – ami egyértelműen ehhez a csakrához tartozik – akkor a savanyú ételek és a gabonák által aktiválhatjuk a manipúrát. A manipúra csakra egyensúlyhiánya sok embernél emésztési problémában nyilvánul meg. Az iskolában önbizalomhiánnyal küszködő gyerekek gyakran panaszkodnak hasfájásara, undorodnak bizonyos ételektől. Az évek során megtanuljuk hogy semmibe vegyük a gyomrunkból érkező létfontosságú információkat arról, hogy mikor ettünk eleget, és miből együnk, vagy ne együnk. Emlékezhetünk erre a mondatra: mindent meg kell enni, ami a tányérodon van! (Miért is?) Felnőttként sokszor túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy együnk, még ha a gyomrunk jelez is! Újra meg kéne tanulni figyelni a gyomruk jelzéseit és legfőképp figyelembe venni azokat. Mivel ez a csakra szorosan összefügg minden emésztési problémával, a kedvenc vagy utált ételeink sok esetben nyomra vezethetnek bennünket a csakra egészségi állapotával kapcsolatban.

A manipúra kiegyensúlyozását szolgáló gyakorlatok:
  • RAM mantra ismételgetése,
  • sárga szín viselése, elsősorban a derék körül,
  • lendületes zene hallgatása,
  • gabonák és savanyú ételek fogyasztása,
  • ide tartozó (lásd fent) illóolajok, kristályok használata,
  • napfelkelte, tűz, gyertyaláng előtt meditálás,
  • hatalom használata (mire, hogyan),
  • gyomor üzeneteire való odafigyelés,
  • valamint érdemes mindig melegen tartani ezt a területet (ne fázzon, ne hűljön ki).




Kapcsolódó cikkeink:







Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: