2012. június 28., csütörtök

Csakrák - 7.rész: A Koronacsakra


Szahászrára – az üresség kapuja – Koronacsakra
A Koronacsakra szimbóluma
A koronacsakra – szahaszrára - a fejtetőn helyezkedik el. Ha érzékelni akarjuk elég, ha a kezünket kb. négyujjnyira a fejtető felett tartjuk. A csakra energiája felfelé sugárzik, de emellett univerzális energiát is magába fogad.

A szahaszrára célja az egység és az üdvösség létrehozása. A szahaszrárában elérjük az emberi spirituális képességek csúcsát. Feladata az Istenséggel való egybeolvadás, az én összeolvadása az univerzum kozmikus energiájával, az üdvösség vagy megvilágosodás belső állapotának létrehozásával. Az üresség vagy Siva lakhelye néven is ismert szahaszrára megnyílásakor, feloldódik a te és az én fogalma, a dolgok valódi természetének páratlan megértését adva. A szahaszrára állítólag több tízmillió Nap fényességével és több tízmillió Hold hűvösségével ragyog. A szahaszrára a szavak vagy az értelem birodalmán kívüli hatalmas korlátlan tudás. A hinduk a megvilágosodásnak ezt az állapotát móksa – felszabadulás – néven ismerik, a buddhisták nirvánaként – a vágyak megszűnése -, a szufik boga néven – istennek való egybeolvadás -, és a jógik szamadhi – egyesülés – néven nevezik.
Ez az egyesülés a végső célja minden jóga gyakorlatnak. A jóga egyesülést jelent – nem csak a test különleges formákba való hajlításának módszeréről van szó. Cél az üdvösség állapotához közelíteni, a fokozatosan megnyíló csakrák során végighaladva.


A szahaszrárából túlnyomórészt az ibolyaszín sugárzik, az összes színnel összhangban áll, és gyakran arany és fehér színt áraszt. A hagyományos vallásos festményeken, különösen az ikonokon gyakran a szentek fejét körülvevő stilizált dicsfénnyel ábrázolják. (Feltételezhetően ez lenne az amúgy glóriaként nevezett „dolog”.) A mélyen spirituális emberek feje körül ragyogó színeket időnként olyan emberek is látják, akik nem tisztánlátók.

Ennek a csakrának a megnyílása – ugyanúgy ahogy a harmadik szem csakránál is – bármely életkorban bekövetkezhet, és kegyelemből fakad. A megvilágosodás elérése bármelyikünk számára lehetséges a jelenlegi életünkben. Ezt az állapotot valamennyire megtapasztalhattuk kisgyerekkorunkban, mielőtt a kutacsunk bezárult volna.
Fizikai kapcsolati szinten  az agykéreg, az agy és az egész test is kapcsolatban áll a szahaszrára csakrával. A mirigyek közül a tobozmirigy tartozik ide.

A szahaszrára hangja a „csend”. Mantrája nincs. A drágakövek közül ide tartozik a tiszta kvarc – más néven hegyikristály, az ametiszt, a gyémánt, a fehér jáde, a fehér turmalin, a hókvarc, az alexandrit és a zafír. Ide tartozó aromaterápiás olajok: tömjén, levendula, rózsafa, vagy lótusz.

Amikor a szahaszrára megnyílik, kiszabadulhatunk az illúziók börtönéből, ahol a legtöbben élünk: a spirituális és a földi világ egy magfúzió erejével egyesül, átalakítja az emberi tudatosságot. Ez meglehetős hirtelenséggel következhet be, éppen úgy, ahogyan az érett gyümölcs leesik a fáról, amikor eljön az ideje. Mindannyian a saját, a másokétól eltérő fejlődési szakaszban lépünk ebbe a világba – tehát lehetséges, hogy egy kisbaba mögött már születése pillanatában sok élet spirituális fejlődése van, és megvilágosodottként születik,vagy nagyon fiatal korában eléri ezt az állapotot.

A megvilágosodott emberre többé nem hatnak az ellentmondásos érzelmek hullámai, ő maga nyugalmat áraszt. Bár fogékony a saját és mások mentális állapotára, van önuralma és mélyebb, jelentőségteljesebb kapcsolatokat él át másokkal. Fizikai szinten a teste egészséges, ragyogó. A nyitott ádzsnyákhja (homlok) csakrájú emberekhez hasonlóan remek megkülönböztető képességgel rendelkezik, és tekintélyesnek tűnik. Szerény, humoros, részvét-teli, olyan spirituális vezető, aki nem keresi a nyilvánosságot vagy a hírnév buktatóit.
Amikor a szahaszrára – a koronacsakra megnyílik, a hat alsó csakrában lévő bármilyen elzáródás feloldódik, és az energia mindegyikben a lehető legmagasabb frekvencián rezeg.

A szahaszrára csakra kiegyensúlyozását szolgálja:

-         időtöltés teljes csendben,
-         a természet valódi megtapasztalása,
-         rendszeres lelkigyakorlatok,
-         mértékletes táplálkozás, alvás,
-         erkölcsös élet,
-         rendszeres jóga, taj csi vagy hasonló gyakorlatok,
-         rendszeres meditáció,
-         szeretetteljes kedvesség gyakorlása.









Nincsenek megjegyzések: