2012. július 23., hétfő

Bevezetés a hipnózisba 1. rész


Hipnózis – kockázatok és mellékhatások nélkül

A hipnózis szó hallatán legtöbben valami furcsa, misztikus erőre gondolnak, amivel a hipnotizőr átveszi a hatalmat a kliens felett. Talán még ennél is félelmetesebb, hogy állítólag a kliens utólag semmire nem emlékszik abból, ami közben vele történik. Mindennek tetejében ráadásul azt teszi, amit a hipnotizőr mond neki, akár még jóval később, a hipnózis befejezése után is.

Ennek a cikksorozatnak az a célja, hogy ezeket, és sok más téves elképzelést eloszlasson, és megmutassa, hogyan lehet a hipnózist hatékony eszközként használni önmagunk, és mások segítése érdekében.

A hipnózis erejéről bárki könnyedén tájékozódhat. A népszerűsége manapság egyre inkább szárnyalóban van. Sokféle hihetetlennek tűnő praktikus, furcsa, vagy bolondos dologra lehet vele képes, aki alkalmazza. Egészen könnyedén lehet vele például fájdalmat csillapítani, vagy a fájdalomérzetet egyszerűen megszűntetni. Egyre többen vállalkoznak arra, hogy gyermeküket hipnózis technikát alkalmazva fájdalommentesen hozzák világra – hiszen a fájdalom nem szükségszerű velejárója egy gyermek születésének.(!) Nemcsak azért hasznos hipnózist alkalmazni érzéstelenítésre, mert injekció nélkül lehet fogászati műtéteket végrehajtani, altatás nélkül egyéb műtéti beavatkozásokat végezni, vagy műtét közben vérzést csillapítani, de a szervezet öngyógyító képessége is jelentősen fokozható. Hipnózissal különösen le lehet rövidíteni a lábadozás időszakát.

Más, talán sokak számára furcsábbnak tűnő lehetőség, hogy láthatunk vele dolgokat, melyek valójában nincsenek ott, vagy eltűntethetünk olyasmit, ami éppen a látóterünkben van. A nők többsége nyilván tisztában van azzal, hogyan lehet egy férfi elől a hűtőben elrejteni mondjuk egy doboz joghurtot: arrébb kell tolni 10 cm-rel, vagy elé kell tenni egy tányért. Garantáltan nem fogja megtalálni, még akkor sem, ha tisztán látható. Hipnózisban könnyedén visszaléphetűnk korábbi történésekhez, és felidézhetünk olyasmit, amit csak a tudatalattink rögzített, mert egyébként figyelmen kívül hagytuk. Hihetetlennek, vagy viccesnek tűnhet az is, amikor hipnózisban valaki képtelen felidézni a saját, vagy a szülei nevét, vagy össze-vissza kever számokat.

A világ számos országában joggal tart igényt figyelemre, hogy milyen jelentős eredményeket lehet elérni a tanulásban hipnózissal. Képzeld el, ahogy dobáshoz készülsz. A nyomás pattanásig feszít belülről, minden másodperc számít. Talán a csapatod végső győzelme múlik rajtad. Ebben a pillanatban a magabiztosságod hirtelen megkérdőjelezhetetlenné válik. 100%-ig biztos vagy abban, hogy sikerülni fog. A tudatalattid csakis a tökéletesen pontos mozdulatot teszi lehetővé a kritikus pillanatban.  Ilyenkor a tudatra egyáltalán nincs szükség, és vitán felül áll, hogy a hipnózis messze a leghatékonyabb eszköz ennek az állapotnak a létrehozásában. A sportteljesítmény jelentősen javítható, ha a gyakorlás fázisában a sportoló transzban van. Elengedhetetlen, hogy egy élsportoló tökéletes imaginációs és vizualizációs képességek birtokában legyen, de igazán kiemelkedő, tökéletes és hibátlan eredményt hipnózissal lehet elérni.

A hipnózis segítségével bárki képes olyan eredmények elérésére, amire más eszközökkel nem, vagy csak sokkal hosszabb idő és gyakorlás ráfordításával lenne képes. Kimeríthetetlen a listája azoknak a lehetőségeknek, melyek ebben az eszközben rejlenek. Hipnózisban jelentősen javul az elme problémamegoldó képessége, aminek könnyedén veheti hasznát egy üzletember például a kritikus időszakokban. Leküzdheti vele lámpalázát, megszabadulhat klausztrofóbiájától, vagy éppen egyéb fóbiáitól, jelentősen növelheti önbizalmát, javíthat a fellépésén és magabiztosságán, vagy éppen koncentrációs képességén. Az egészségügyben is számtalan példa mutatja ennek az eszköznek a hatékonyságát.

Ahhoz, hogy bárki a birtokába kerüljön ennek a rendkívüli eszköznek, az első és legfontosabb dolog, hogy elfelejtse azokat a misztikus ködösítéseket, melyek a hipnózist övezik. A folytatásban - jövő hétfőn - néhány ilyen tévhittel kapcsolatban írom le a tapasztalataimat, melyekre a gyakorlat során tettem szert.

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk.
Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk.
Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ők is éppolyan jól tudják.
Mindannyian tanulunk, cselekszünk és tanítunk.”
(Richard Bach)



Loós Balázs

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: