2012. július 17., kedd

Kristálygyógyítás

A drágakövek és a féldrágakövek gyógyító hatásai 3. rész


A sorozat harmadik részében a has és az itt található szervek, az emésztőrendszer problémáit tekintjük át, természetesen nem minden egyes betegségre kitérve. Az 4. (befejező) részben a medencéhez és a lábhoz tartozó betegségekkel foglalkozunk majd.
A kristályok alkalmazási formái különbözőek lehetnek, ezeket már egy-egy betegséghez kapcsolódóan személyre szabott terápia formájában javaslom megbeszélni.

Természetesen ennél sokkal több ide tartozó betegség sorolható fel, de a jelen cikkbe ennyit tudtunk belesűríteni. Amennyiben olyan betegséggel kapcsolatban merül fel kérdés bárkiben, amit itt nem érintünk, e-mailben szívesen segítünk és megírjuk az adott betegséghez kapcsolódó alternatív gyógymódokat.

A hasi terület betegségei:
  • Elsavasodás: legtöbb esetben ugyan a gyomorral hozzák összefüggésbe, azonban itt az egész test elsavasodásáról is kell beszélni, hiszen a testben zajló emésztés és anyagcsere folyamatok befolyásolják a sav-lúg (amit hívhatunk bázisnak is) egyensúlyt. Amennyiben ez az egyensúly eltolódik, akkor jön létre savasság, vagy esetleg a lúgos irányba való eltolódás. Ha a szervezetben folyamatosan túlsúlyban van a sav, vagyis savfelesleg van, akkor a csontokból és a fogakból kezdi az ásványi anyagokat felhasználni a szervezet ennek közömbösítésére. A nemkívánatos sav és méreganyagok kezdetben csak a kötőszövetekben halmozódnak fel, de később egyéb területeken is létrehoz tüneteket: pl. korpa, ekcéma, bőrbetegségek, ha bélrendszerben halmozódik fel, akkor hasmenés vagy székrekedés, az érrendszerben meszesedést okoz. Az elsavasodást okozhatja a túl sok állati eredetű táplálék fogyasztása, a túlzásba vitt kávé, alkohol, nikotin és édesség is. Minden olyan tevékenység, amelyről tudjuk, hogy káros (stressz, nem alvás, túl sok munka, állandó rohanás) a savasodásnak kedvez, és ami pedig nyilvánvalóan kedvező (pihenés, relaxáció, meditáció) hozzásegít az egyensúly visszabillentéséhez. Emellett természetesen a savtalanító diéta, és a megfelelő étkezés is szükséges.
    Ide tartozó kristályok: diaszpor és türkiz.
  • Epehólyag-problémák és epekő: Az epe által okozott problémák nem mindig ismerhetőek fel azonnal, kivéve az akut epegörcsöt. Az epehólyag problémák sokkal gyakrabban jelennek meg közvetett módon, pl. a jobb lapocka és a gerinc közötti fájdalom formájában, féloldali fejfájásként vagy a zsírok emésztésnek csökkenésében. Az epét a máj termeli, ami az epehólyagban gyűlik össze és akkor áramlik a bélbe, amikor arra szükség van. A zsírok emésztésre szolgál. Az epe kétféle képpen is hozzájárul a test tisztításához: egyrészt a zsírban oldódó salak és méreganyagokat szállítja, másrészt feloldja a hasonló anyagokat a bélben. Az epehólyag gyulladását okozhatja a túl zsíros ételek fogyasztása és ezzel az epe túlterhelése, másrészt okozhatja epekő is. Epevezeték elzáródás esetén akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ugyanakkor érzelmi feszültség, vagy elfojtott idegesség is okozhat gyulladást. Az epekő kialakulásáért leginkább a nem megfelelő étkezés a felelős, és majdnem kizárólag az epekőnek köszönhető a legrosszabb és akutabb epehólyag-probléma, az epegörcs. Ez minden esetben orvosi ellátást igényel.
    Ide tartozó kristályok: a legfontosabb a borostyán, de magas láz esetén a krizokolla, egyébként pedig a krizopráz, a dumortierit, a smaragd, a heliotrop, a magnezit, a malachit, az óceánjáspis, és a peridot is segít.
  • Émelygés: Az émelygés nem betegség, csak egy érzés, ami viszont számos betegség kísérő jelensége, tünete lehet. A belső szervek működésének zavara nem minden esetben jár émelygéssel, de okozhatja túlzott jóllakottság, a gyomor irritációja, alkoholproblémák, gyomor- vagy bélbántalmak, gyulladás, migrén, napszúrás, vagy bizonyos dolgoktól való undor is. A valódi okot mindenképpen meg kell keresni, azonban addig sem árt megszüntetni a kellemetlen érzést.
    Ide tartozó kristályok: antimonit, akvamarin, borostyán, dumortierit, heliotrop és rózsaszín mochaachát, magnezit, türkiz és az óceánjáspis.
  • Emésztési zavar / Gyomorégés: Általában a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása okozza. A helyes étkezés az egyik legjobb kezelése a gyomorégésnek, és természetesen az alkohol a kávé és a cigaretta mellőzése szükséges. Ide tartozó kristályok: kaolin, diaszpor, manezit és türkiz.
  • Gyomorproblémák: A gyomor tünetei sok emésztőszervi betegséghez kapcsolódhatnak és mindig kivizsgálásra van szükség. A gyomor fizikailag a bevitt táplálék emésztését végzi, de összefüggésbe hozható a lelki eredetű „megemészthetetlen problémákkal” is. A gyomorproblémák mindig arra utalnak, hogy meg kell újítanunk a táplálkozásunkat. Ennek eredményeként azok a kristályok amelyek enyhítik a gyomorbántalmakat, amelyek egyben enyhítik az érzelmi viharokat is.
    Ide tartozó kristályok: achát, borostyán, diaszpor, magnezit.
  • Hányás: A hányás a gyomortartalom görcsös kiürítése, amely önmagában nem betegség, de nagyon sok betegség tünete lehet. A szervezet legtöbbször így igyekszik megszabadulni a veszélyes anyagoktól, vagy ha nem képes feldolgozni a táplálékot más betegség miatt. A hányást okozhatja alkohol, vagy más, a gyomorfalat irritáló anyag, lázas betegségek, fertőzések. Ha a szervezet ezen védekezési formát „alkalmazza” nem jó ebben meggátolnunk, akkor kell közbelépni, ha túl sokáig állna fent az állapot.
    Ide tartozó kristályok: hegyikristály, dumortierit, malachit.
  • Májbetegségek: A máj a szervezetünk regeneráló szerve. Hozzásegít a méregtelenítéshez, és fontos fehérjéket állít elő, létfontosságú anyagokat tárol. Ha a máj meggyengül, az az egész szervezet legyengüléséhez vezet, így a szervezet ellenálló képessége is rosszabb lesz, tehát ezért is fontos a máj kielégítő állapotát folyamatosan fenntartani.
    Ide tartozó kristályok: amazonit, kriztopráz, dioptáz, samragd, epidot, malachit, óceánjáspis, cirkon.
  • Puffadás: A puffadás a hétköznapi neve a bélgáz képződésnek, amit okozhatnak bizonyos ételek, vagy a gázok normál felszabadulását székrekedés is okozhatja. Lehet még az oka a bélflóra egyensúlyának hiánya is.
    Ide tartozó kristályok: achát, smaragd, fekete turmalin.
  • Hasmenés: A hasmenésnek számos oka lehet, de általában a bélrendszer öntisztulási folyamatának zavara van a háttérben, fertőzés, gyulladás, allergia, mérgezés okozhatja. Ezen felül oka lehet idegi panasz, pl. bűntudat, félelem, idegesség. A hasmenést enyhíthetjük bizonyos élelmiszerekkel is, ilyen a banán, a nyers, reszelt alma, az áfonya, de segíthet a széntabletta és ezek mellett természetesen a sok folyadék, és az elveszett elektrolitok pótlása is elengedhetetlen.
    Ide tartozó kristályok: ametiszt, dumortierit, gagát, szerpentin.
  • Székrekedés: Ha csak átmeneti állapot nem igényel nagyobb odafigyelést, mert okozhatják egyes ételek is, az átmeneti megváltozott lakhely. Azonban ha folyamatosan fennáll, mindenképp kezelést igényel, hiszen így akadályozva van a salakanyag távozása a testből, és ezzel együtt a méreganyagok is visszaszívódhatnak. A folyamatos székrekedést gyakran okozza mozgáshiány, kevés rost tartalmú étel fogyasztása, de lehet érzelmi oka is, pl. megoldhatatlannak tűnő problémák, döntéshozatali nehézségek, és az elengedéssel való gondok. Mindenképpen fontos, akár átmeneti, akár tartós állapotról van szó, hogy kimondottan sok folyadékot és rost-dús ételeket fogyasszunk valamint mindenképpen mozogjuk többet mint szoktunk, de emellett kezdjük el feldolgozni azokat a problémákat is, amiket túl régóta hurcolunk magunkkal.
    Ide tartozó kristályok: kalcit, rutilkvarc, rózsaszín mohaachát, fekete turmalin.



Gyógyulás kristályok segítségével 2. rész




Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: