2012. augusztus 21., kedd

Bevezetés a hipnózisba 5. rész

A hipnózis alkalmazása allergia kezelésére

Az előző cikkemet ezekkel a sorokkal kezdtem: „Minden problémának, nehézségnek, vagy betegségnek, ami az életben kialakul, célja van. Az a célja, hogy megtanítson valamire. Ráébresszen valamire, aminek eddig még nem voltunk a tudatában, így általa teljesebbé, egész(séges)ebbé válhassunk.”

Az olvasók többsége számára ez bizonyára nem új információ, de vajon mi a jelentősége, és hogyan tudja a saját haszára fordítani, aki ennek tudatában van?
Most éppen az allergiaszezon kellős közepén járunk, és a médiából egész nyáron azt hallhatjuk, hogyan növekszik az allergiások száma évről évre.

Amikor megkérdezek egy allergiást, hogy mi zavarja, akkor a legtöbb esetben a következő választ adja:
„Tüsszögök, az orrom folyik és eldugul, nem kapok levegőt, viszket a szemem (tehát dörzsölöm, ami ezért könnyezik), stb.” Az allergia nagyjából ezeknek a tüneteknek az összesége. Az illetőt nem az allergia zavarja, hanem azok a tünetek, melyekkel jár, illetve az, hogy nem tud nyugodtan élvezni egy mozit, egy bulit, egy randit, vagy más, normális esetben kellemesnek ígérkező időtöltést. Feszült, sőt haragos, tehetetlen, szégyelli magát, csalódott, stb.

Egy fiatal lány, aki allergiás tünetekkel keresett fel, a következő történetet mesélte el arról, ahogy a „betegsége” kezdetét vette:
Néhány évvel korábban egy kellemes nyári napon vidám, feldobott hangulatban kerékpározni indult. Hetek óta szinte állandóan a „föld felett 20 cm-rel lebegett”, mert a barátja megkérte a kezét. Az esküvő előkészüleitei foglalták le minden szabadidejét. Ezen a napon is szinte csak ez járt fejében, és úgy gondolta, hogy kerékpározással vezeti le a tomboló energiát. Éppen egy repceföld mellet kerekezett, amikor csörgött a telefonja. Megállt a beszélgetéshez, és örömmel vette fel, mert a vőlegénye hívta. Annál nagyobb volt a csalódással vegyes megdöbbenése, és meglepődése, amikor hallotta, hogy azért hívja, mert meggondolta magát. Még élni akart, nem pedig lekötni magát. A lány ettől kezdve allergiás lett a repce pollenjére.

Az emberi elmének természetes reakciója az, ami ilyenkor történik: érzelmi sokk és ezzel egyidőben egy érzékszervi inger éri. A kettőt összeköti és innentől kezdve a repce illatára (pollenjére) mindig ugyanazzal a reakcióval válaszol. A pollen ki fogja váltani ugyanazokat a tüneteket a jövőben mindaddig, amíg a kiinduló szituációban megbúvó érzelmeket fel nem dolgozza.
Hipnózisban az allergia kezelésénél is az elmének ugyanezt a képességét használom. Az allergia tünetei arra konfliktusra hívják fel a figyelmet, mely megoldatlan maradt az életében. Lehet ugyan, hogy elmúlt, de attól még megoldatlan maradt. Amikor hipnózisban sikerül megoldani a konfliktust, megtörténik egyben a belső felismerés, és változás is. Ezzel a továbbiakban feleslegessé válik a tünet. És ezért az allergia elmúlik.

Loós Balázs





A témához kapcsolódó további cikkek:
Bevezetés a hipnózisba 1. rész
Bevezetés a hipnózisba 2. rész
Bevezetés a hipnózisba 3. rész
Bevezetés a hipnózisba 4. rész

foto:Freedigitalphotos.net/"Young Girl Blowing Nose" by David Castillo Dominici

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: