2012. november 22., csütörtök

Az EFT energiaterápia története és háttere


Szent-Györgyi Albert, az orvostudomány Nobel-díjasa szerint: „a sejt egy energiával hajtott gép”. Ezért vizsgálhatjuk anyagként, de energiaként is. A miénket megelőző minden korábbi kultúrában és gyógyító hagyományban a gyógyítást az energia mozgósításával valósították meg.” 
Alapvetően minden energiaterápia az akupresszúráig és a shiatsu-ig vezetheti vissza legkorábbi eredetét. Az akupunktúrát általában kínai terápiaként szokták emlegetni, mivel itt írták le először - i.e. 475 és 221 között - „A Sárga Császár Belgyógyászati Könyve” című műben a meridiánokat úgy, ahogy ma is ismerjük őket. Írtak fém tűk használatáról, de korábban éles köveket és bambusz forgácsokat használtak az akupunktúrás pontok stimulálására. Bizonyítékok vannak rá, hogy az akupunktúrához hasonló kezelési eljárásokat alkalmaztak egymástól nagyon távol eső területeken is: a bantu bennszülötteknél Afrikában éppúgy, mint az eszkimóknál az Északi-sarkon. 1991-ben az Alpokban – Ötz völgy gleccserében - találtak egy az i.e. 3200-as évekből származó mumifikálódott testet. Az épségben megmaradt testen több tetoválást találtak olyan akupunktúrás pontokon, amellyel ízületi gyulladásos fájdalmakat szoktak gyógyítani.

Kínában az egyik legősibb ránk maradt „orvosi szakkönyv” mellett további – a hagyományos kínai orvoslásról szóló - könyv jelent meg. Elterjedt ez a terápia, akupunktúrás kórházi osztályok nyíltak, oktatóközpontok jöttek létre. 1975-től a WHO kívánságára nemzetközi tanfolyamok szerveződtek, így ma már nyugaton is széles körben ismert és alkalmazott módszernek számít. 
A nyugati akupunktúra két irányban fejlődött tovább. A mai napig él hagyományos formájában és beolvadt a nyugati gyógyítás módszerei közé. Ebből alakultak ki az energiaterápiák. Dr. George Goodheart kiropraktőr (csontkovács) a meridiánok, a szervek és az izomerősség közötti kapcsolatot kutatva fejlesztette ki módszerét, mely a kineziológia alapja lett. Dr. Carl Gustav Jung pszichiáter, pszichológus, analitikus már a 20. század elején felismerte, hogy együttműködhetünk a tudatalattival öngyógyító erőink mobilizálása érdekében. 
A 80-as években Dr. Roger Callahan pszichológus kifejlesztett egy új terápiát, melyben ötvözte a pszichológia meglévő eszközeit a kineziológia és az akupresszúra technikáival. Az ő Gondolatmező Terápiáját egyszerűsítette és fejlesztette tovább Gary Craig, az EFT megalkotója. A módszer fő előnye, hogy könnyen elsajátítható, a hatása azonnal tapasztalható és tartós javulást eredményez.
Aki szeretne többet megtudni korunk energiaterápiáiról és úgy gondolja, hogy a jövő gyógyítása az energián és a tudatosságon fog alapulni, annak szeretettel ajánlom figyelmébe Dawson Church, PhD. : Génjeink Csodája című könyvét.  

Mohácsi Lizi

Kapcsolódó cikkek:





Nincsenek megjegyzések: