2012. november 27., kedd

Két ikon egy napon - Hendrix és a Sárkány


                      Jimi Hendrix                       és                           Bruce Lee
Érdekes nap a mai, ugyanis korszakalkotó zsenialitású művészek születésnapja és egyben a Nobel-díj napja is. Jimi Hendrix és Bruce Lee is e napon született! Ha lenne zenei, vagy harcművészeti Nobel-díj, bizonyára e képviselői megkaphatnák. Ugyan Bruce Lee színészi teljesítménye nem annyira nagyszabású, de érdemei a harcművészetek terén, és személyisége mégis érdekessé teszik.
Nagyon izgalmas a helyzet, hiszen mindketten ugyanazon a napon, és hasonló órában is születtek, két év különbséggel. Habár kinézetükben semmi hasonlóságot nem láthatunk, mégis mindketten dupla Nyilasok voltak, tehát Nyilas Nap és Nyilas Ascendens látható születési képletükben. Ez a sokoldalúságot és a különlegességre törekvést mutatja a személyiségükben. Közel áll hozzájuk az újítás, és a nagyra vágyás is. Ez lehet mindkettejükben a motiváció, mely kiemelkedő teljesítményüket adta.

A két képlet csak első ránézésre hasonlít, de alaposabb vizsgálat után már látszik, hogy a Hold és a többi gyors bolygó is nagyon mást hoz a személyiségbe.
Bruce Lee Holdja Skorpió, ami a harciasságot és az elmélyült, professzionalista munkamorált adja. Ugyanezt a személyiségvonást erősíti, hogy a képletében a Plútó és a Mars is erőteljes helyzetben és egymással egy keményen inspiráló kapcsolatban állnak. A Mars a Skorpióban, egyik legerősebb helyzetében, a Plútó pedig saját életterületén áll, ezzel is a szakítási pontok elérésére, a végletek megélésére sarkallja a szülöttet. Bruce Lee horoszkópjában rengeteg a feszültség, melyeknek nem nagyon van feloldása „természetes” úton, tehát nem oldódnak fel a viselkedésben, csak akkor, ha meghaladja saját magát, és az élet által állított kihívásoknak mind megfelel. (Jimi Hendrix képletében is megtalálhatóak ezek a feszültségek, de ott megvannak a kivezető, feloldó energiák is. Ezért neki könnyedebben adódik a feloldódás is.)

Visszatérve Bruce Lee személyiségének elemzéséhez: belső feszültségei a kreativitásán a kockázatvállalásán keresztül az imént már említett végletek és transzformációk megélésén át vezetnek a belső harmóniához. (Mars, Hold, Vénusz a Skorpióban a 11. házban – álmok vágyak területe – negatív kapcsolatban az 5.házas Jupiter-Szaturnusz együttállással, és ezeket teljessé egészíti a Plútó a 8. házból. Az 5. ház a kreativitás és kockázatvállalás területe, a 8. ház a transzformáció háza, a változás pont.) Hatalmas kreativitáson át megélendő korszakot vagy saját korát meghaladó célokat mutat a Jupiter és a Szaturnusz együttállása a Bikában. A Bika jegy miatt ezek a törekvések nagyon szilárdak, és kifejezetten alapokat teremtő szándékúak. A belső inspiráció azonban nem csak az újdonság megteremtése, hanem a személyiség kifejezése is, mivel a Jupiter az egész horoszkóp uralkodó bolygója is.

Halálával kapcsolatban is érdemes egy kicsit vizsgálódni, mert egyrészt nagyon fiatalon, másrészt nagyon hirtelen halt meg. A Plútó a 8. házban, vagyis a halál házában arra utal, - főleg ezekkel a nehezített fényszögekkel, amik érik, - hogy valamilyen sérülésből származtatható, sőt az erőszakosság sem kizárható. (A wikipedia szerint gyógyszerallergia miatt halt meg, de tudható, hogy egy sportsérülés miatt kellett a fájdalomcsillapítót szednie, és végül ez vezetett halálához.) Az minden esetre a képletéből látható, hogy elégedett lehetett addig elért teljesítményével, még akkor is, ha meg akarta haladni saját magát. Ha nem ennyire fiatalon hal meg, akkor is élete végéig egyre magasabbra tette volna a mércét, amit már így sem tudott senki sem megugrani rajta kívül. Rendkívüli tehetségét a napfelkelte körüli születés hozta meg számára, mivel ilyenkor a Nap és az Ascendens együtt állnak, és speciálisan ezt az állást nála a Jupiter és a Szaturnusz – a két sorsbolygó – éri pontos fényszöggel. Ez akkora energia, ami hasonlóan hihetetlenül összpontosul, mint a híres egy inches ütése.


Jimi Hendrix szintén korát meghaladó tehetség volt, aki mára a gitárzene ikonja lett. Olyan, akiért nem is rajongani kell, hanem tisztelni csodálni, és elismerni, hogy a gitározás egyik korszakalkotó zsenije. A balkezes zenész nem a világot akarta meghódítani, hanem a saját igényeit akarta megvalósítani, és ehhez a gitárt találta a legmegfelelőbb eszköznek. A hasonlóság itt már érzékelhető a nála pontosan két évvel idősebb Bruce Lee-vel. 
A dupla Nyilas jegy (Nap és Ascendens jegy) egy Rák Holddal egészül ki, ami a nyilvánosság életterületén áll, tehát a belső, intuitív oldalát meg tudja mutatni másoknak is, sőt talán az is kijelenthető, hogy - mivel a Hold a saját jegyében, a legerősebb helyzetben áll - a nyilvánosság segítette ahhoz, hogy meg tudja élni ezt a hatalmas intuíciót és érzelmi energiát. A kitartást és a kreativitást a Nappal inspiráló fényszögkapcsolatban álló Szaturnusz és Uránusz adja. (Szaturnusz a kitartás, ráadásul a munka életterületéről hat, a kreativitást az Uránusz - megújító, feltaláló bolygó - adja az 5. házból). Hendrix horoszkópjában nagyon szerencsésen alakul az, ami Bruce Leet is inspirálta ugyan, de folyton újabb kihívások felé űzte, tehát, hogy a fent említett személyiségkifejezést folytonos megújulásra sarkalló Nap-Szaturnusz-Uránusz kapcsolat pozitív kivezetést kap a Plútótól, vagyis a végtelen energia bolygójától. Hendrix képletében is a Plútó a transzformáció életterületén áll, viszont pozitív kedvező fényszögek érik, és ezáltal az önpusztítás nincs jelen a képletben- ellentétben Bruce Leevel. Jimi érzelmi energiái egészen másból töltekeznek, Vénusza, vagyis érzelemkifejezése a Nyilasban van, és hatalmas erőt kap a Plútóból érkező pozitív hatásoktól. Sajnos azonban nem tud nyíltan kifejeződni ez az érzelmi erő, csak valamilyen zárt rendszerben, esetleg tudatmódosító szerek hatása alatt élhető meg igazán. (Vénusz a 12. házban kapcsolatban a 8-as házas Plútóval) 
Halálával kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy neki is az élete végét mutató életterületen - a 8. házban  - a Plútó áll, ami általában arra utal, hogy nem természetes úton ér véget az ember élete. Ez az a helyzet, melyben az öngyilkosság is benne lehet, vagy valamilyen baleset, mint a gyógyszer és alkohol összeadódó hatása, de számomra a legvalószínűbb az anyagi megfontolásból való emberölés. 

Elvitathatatlan, hogy ez a két ember korának meghatározó alakja, és az általuk elindított úton számos művész és magánember tudott sikereket és teljességet megélni. Nem bizonyítható, hogy életüket akkor is ennyire sikerben úszva tudták volna élni, ha továbbra is az élők közt maradnak, hiszen nagyon sokan támadták őket fiatalkori sikereik idején is. Az utókor minden esetre a megfelelő tisztelettel adózik e két ikonnak, és munkásságuk is a megérdemelt megítélésben részesült.


Bruce Lee horoszkópja

Jimi Hendrix horoszkópja




A cikket írta és a téma szakértője: Bogdán-Körmöczi Júlia, dipl.asztrológus

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.



Nincsenek megjegyzések: