2013. január 21., hétfő

Az Aszcendens jegy jellemzői


Az Aszcendens, vagy felkelő jegy, az a horoszkóp elem, amely a születési óra és perc következménye. Az Aszcendens kb 2 órát tölt egy jegyben, de vannak gyorsabban és lassabban felkelő jegyek. Éppen ezért, fontos, hogy tudjuk a pontos születési időnket. 

Jellemünkben az Aszcendens egyfajta belső identitást formál. Általában megjelenik a jegy jellemzője a viselkedésünkben, és gyakran van, hogy a környezetünk ebből a jegyből többet érzékel, mint a születési Nap-jegyünkből. Az egyes jegyek hasonlóan működnek, ha Aszcendensként vesznek részt a személyiség formálásában, mint ha konkrétan abban a jegyben születtünk volna. Éppen ezért, azok, akiknek ugyanabban a jegyben van a születési Napjuk és Ascendensük nagyon erőteljesen képviselik az adott jegyet, annak minden szélsőséges formáját is megjelenítve. 

A személyiség egy sajátos, de nem mindig arányos keveréke a Nap-jegy és az Ascendens tulajdonságainak. Színezetét, és működését segít megérteni az Uralkodó bolygó jegy- és házhelyzete. 

A jegyek működése, amikor Aszcendes szerepben vannak:

Kos
Ambiciózus, nyughatatlan, türelmetlen, mindig siet, rámenős, erőszakos. Durva beszéde, nyerssége miatt, érzéketlennek gondolják, de nem az. Vállalkozó szellemű, versenyző alkat, és ezekben a helyzetekben előkerülhet könyörtelenségre való hajlama is.  Győzni akarása óriási ambíciót és fizikai erőt szabadít fel benne, és gyakran hagyja versenytársait maga mögött. 
Céltudatos, de ha akar, képes odafigyelni környezetére is.  Általában türelmetlensége akadályozza meg abban, hogy az önvizsgálatban elmélyedjen, pedig akkor még hatékonyabban aknázhatná ki extrovertáltságát, és erős pozitív tulajdonságait. Spontán, természetes humorérzéke van,  és őszinte típus. Igényli a párkapcsolatot, és a számára fontos kapcsolatban a hűséget. Férfias habitusú, akkor is ha női horoszkópban jelenik meg.
Uralkodó bolygója a Mars!


Bika
Módszeres, fegyelmezett, megfontoltan halad előre, a sietséget mélységesen utálja. Élvezni akarja az "itt és most" élményét. Szeret elmélyedni abban, amit csinál.  Örömet és esztétikai élményt talál a természetben. Akár lusta, akár megbízható fajta, szereti, ha a dolgokat a saját elképzelése szerint, a saját tempójában intézheti. Erősen igényli a meghittséget, a szeretetet és a biztonságot.
Alapvető belső mozgatója a szerzés vágya. Önbizalma is megnő, és elégedettségét is akkor éri el, ha sikere bizonyítékait maga körül láthatja. Nehezen változtat, kötődik a múlthoz, a helyekhez és a tárgyakhoz. Nehezen veszi figyelembe mások véleményét, kivéve, ha egyeznek az övével. Meglehetősen csökönyös. 
Párkapcsolatában intenzív, szenvedélyes, erős érzelmi töltés hatja át. A szexualitásnak is fontos a szerepe - mint élet élvezet - de önmagában, a barátság és a megértés nélkül mégsem teszi boldoggá.
Uralkodó bolygója a Vénusz!


Ikrek
A legkíváncsiskodóbb és a legbarátságosabb természetű az összes Ascendens közül, ugyanakkor képes folyton aggályoskodni önmaga miatt. Általában nagyon intelligens, és érdeklődő. Óriási igénye van a verbális kommunikációra. Gyakran előfordul, hogy egyik cselekedetével meghazudtolja a másikat, és ez gyakorta felbosszantja azokat, akik pedig bízni és hinni szeretnének benne. Mindez nem rosszindulatból van, inkább a "jobb keze nem tudja mit csinál a bal". 
Bármilyen meglepő, élete folyamán biztos fogódzót keres az életben. Kell valami, ami lefékezi minden iránti érdeklődéséből adódó folytonos mozgását. Érdeklődhet bármi iránt, de nagy szüksége van a bizonyítékokra. Ha pszichoanalízisbe kezd, könnyen elveszhet a kérdések erdejében, így nem igen való neki az efféle önelemzés. Kapcsolataiban életöröm és törekvés együtt halad. Nem csak a barátságra van szüksége, derűlátás és szenvedélyes odaadás is jellemzi. Ha a partnerrel közös az érdeklődési körük, sok lehet az intellektuális erőforrás, a partner sokoldalúbbá, míg az Ikrek aszcendensű fél kitartóbbá válhat. Független alkat, nem bírja a féltékenységet.
Uralkodó bolygója a Merkúr! 


Rák
Együttérző, szelíd, de érzékenysége és jószívűsége sok esetben önmagára legalább olyan mértékben irányul, mint másokra. Gyakran túlérzékeny a sértésekre, és a mogorvaságra. Sokszor felszínesebb együttérzést mutat mások iránt, mint a Rák-Nap. Tartózkodó és zárkózott lehet, esetleg erősen befelé forduló. 
Törekvő, és olykor akaratos, hatalmas energiát áraszt a környezetére. Ha nem családban él, akkor a gondoskodó hajlamot valamilyen eszményített ügy érdekében éli ki. Nagyon elhivatottá válik, és azonosul a céljaival. 
Önelemző hajlama erős, de védekező mechanizmusai nem hagyják, hogy idegen segítséget is hatékonyan vegyen igénybe. Párkapcsolataiban társát nagyra becsüli, de előfordulhat, hogy féltékeny rá elért eredményei miatt. Ha megbántottnak érzi magát hidegen és zárkózottan viselkedik, és azt sem veszi észre, hogy ezzel elidegenítheti magától a barátait. Nehezen veszi rá magát az őszinte beszélgetésekre, de leginkább a sérülésektől való félelme miatt. Hipochondriára hajlamos. Az Ascendenssel kapcsolatban álló bolygó erőteljesen befolyásolja a személyiség formálódását. 
Uralkodó bolygója a Hold!


Oroszlán
Sok esetben olyannak mutatkozik, mint aki erőlködik, hogy a legjobb énjét mutassa kifelé. Uralkodási hajlama kevésbé intenzív, mint az Oroszlán-Nap esetében. Őszinte módon fejezi ki érzelmeit, gondolatait. Nagylelkű, megbízható, és nagyon vágyik a tekintélyre. Előfordulhat, hogy zárkózottá válik, olyankor hiányzik belőle a spontán humor és a játékosság is. 
Kimagasló szervezőkészséggel rendelkezik, viszont, ha megnő a felelőssége, akkor előbújhat fontoskodó oldala is. Azt gondolja ő tud mindent a legjobban. Karrier vágyát egyensúlyban kell tartania kreativitásával. Szelídsége és alázatossága lehet a kulcsa szilárd, harmonikus személyiségének. 
Partnernek erős, független gondolkodású személyt választ. Fontos számára, hogy a másik inspirálja, ösztönözze, ambícióit támogassa. Ha a partner kiemelkedik valamiben, az Oroszlán Aszcendensű fél szívesen dicsekszik vele. 
Uralkodó bolygója a Nap!


Szűz
Öntudatos, biztosnak érzi, hogy sok tanulni valója van még az önjobbítás terén. Önkritikai hajlama nem mindig van jelen. Bár zárkózott, visszahúzódó természetűnek tűnhet, mégis lappang benne valami szilajság.
Lényeglátó, és a számára biztonságos környezetben kifejezetten közlékeny lehet. Rendszerint kiegyensúlyozottnak látszik, és sokszor el is éri életében a kiteljesedett állapotot. Aggodalomra való hajlama, és kritikai képessége önmaga felé irányulva pusztító lehet, bár pontosan ebből a tisztán értékelésből fel is építheti személyiségét úgy, hogy később elégedettebb legyen önmagával. Gyakran az átlagnál többet kell dolgoznia az elfogadható önbizalomért. Ha képes önmagát "megdicsérni" ahelyett, hogy az elért eredményt becsülné le, hatalmas lépést tehet az önbizalom felé. Kapcsolatban tompulnak zsörtölődő hajlamai, és éles reakciói. Helyette melegség, érzékenység és gyengéd érzelmek lesznek a meghatározóak. Könnyen talál megoldást a vitás helyzetekre, ezért kapcsolatai nyugalmasak. 
Uralkodó bolygója a Merkúr!


Mérleg
Gyakorta hajlamos a nárcisztikus önközpontúságra, ugyanakkor kedves és barátságos természet. Az összes energiáját egyfajta sajátos egyéni  tónussal tölti meg.  A másik ember iránti igénye fokozottan jelenik meg, sok esetben egész élete arról szól, hogy nagyon közeli legyen a partneréhez fűződő viszonya. Ha nincs partnere, akkor pedig éppen arról szól az élete, hogy valahogy szerezzen. Partner hiányában eltévedhet az élet rengetegében, és elenyészik kezdeményezőkészsége és pszichikai energiája. Sok esetben felületesnek tűnhet, viszont romantikus személyiség. 
Mindig szeretne valahová tartozni, és ezért szinte bármit megtesz. Plátói szerelmekbe is belemegy, pusztán az érzelmek miatt, ami sokszor fájdalommal végződik. A szexualitás és a fizikai szerelem kevésbé erőssége, szinte bárki iránt képes érzelmeket táplálni, és kötődni. Ha már kapcsolaton belül van, hajlamossá válik az önzésre. Fontos az olyan barát, akivel mindent megbeszélhet, és aki képes a kellő időben mondott kritikára. 
Uralkodó bolygója a Vénusz!


Skorpió
Nagyon jellemző rá az intenzivitás, és sok esetben vonzódik a gyógyászathoz. Igyekszik mások gondolkodásmódját megismerni, szeret kutatni, mindent, ami ismeretlen vagy ezoterikus. Sokat van védekező álláspontban, szerinte legjobb védekezés a támadás. Haragtartó, szívtelen és féltékeny lehet, ha nincs harmóniában önmagával és a világgal. Bosszúálló, habár ő ezt önvédelemnek érzi, ami olykor a paranoiát súrolja. Ragaszkodik a dolgaihoz, nem szeret pénzt költeni, és fél, hogy kicsúszik az irányítás a kezéből. 
Nagyon erős a beleérző képessége, és mivel logikája éles, jól fel tudja térképezni a többi ember mozgatórugóit. Tud nagyon elhivatottan, és ötletgazdagon harcolni valami mellett, vagy egy kihívással szembeszállni. Barátaihoz nagyon hűséges, akit egyszer közel enged magához, azért felelősséget is vállal. Sokszor önsorsrontó.
Erős céltudatosság, és a mindent megkérdőjelezés igénye, jellemzi. A zárkózottságra való hajlam rögeszmésséggé válhat. A belső hajtóerejét, és érzelmi oldalát jó szervezőkészség és vezetői rátermettség gazdagítja. Viszont ugyanezen vonása uralkodni vágyóvá is teszi. Energiakészlete figyelemre méltó. Erős vágy hajtja az önmegismerés felé, és nem is fél szembenézni problémáival. Vigyáznia kell, hogy az önelemzés ne csapjon át elégedetlenségbe, nem szabad leértékelnie pozitív tulajdonságait. Párkapcsolatában gyengéd és figyelmesen mutatja ki bensőséges érzelmeit. Fontos számára az érzelmi biztonság, és hajlamos lehet a féltékenységre, ami ha elhatalmasodik rajta, akkor nyomasztó légkört alakíthat ki, az pedig a szexuális energiáit is jelentősen csökkentheti.
Uralkodó bolygója Plútó, és kiemelt szerepet kap a Mars!


Nyilas
Optimista, lendületes, lelkes és nyitott. Gyakran az örök igazság tudójának képzeli magát, és emiatt folyton saját nézeteiről prédikál. Ugyanakkor türelemmel és sokszor mély mondanivalóval adja át tudását. Rögeszmés lehet, ha valamiben hisz, attól nem lehet semmilyen észérvvel eltávolítani. Jól tud egy világos elgondolás mentén határozottan és hatékonyan cselekedni. 
Fontosak számára a kihívások, és képes maximálisan kiaknázni adottságait, főleg, ha erre már gyermekkorában is támogatást kapott. Mély önismerettel eljuthat ahhoz a belső harmóniához, melytől állhatatlan természete egyébként megfosztaná. 
Élete csúcsán páratlan lehet intellektusa, filozófusi szinten érti a világot. Kapcsolataiban baráti viszonyra, és szellemi összhangra van szüksége. Szexualitása túláradó, de nem igazán képes hosszú távon megállapodni, ha partnere csak szexuális téren elégíti ki. Intellektuális kihívásokra szomjazik. Kihívások nélkül előtérbe kerül depresszív hajlama, ami ellenpontozza az egyébként optimista világszemléletét. Ilyenkor változást igényel (költözés, új munka, stb.) Rosszul viseli a bezártságot, pszichoszomatikus betegségeket hozhat létre miatta. 
Uralkodó bolygója a Jupiter!


Bak
Önkifejezésébe gyakran keveredik szélsőséges negativitás és szkepticizmus. Feltűnő a cinizmusa, és hogy minden új iránt ellenszenvvel viseltetik. Magatartása védekező, mely mögött mély, érzékeny, sebezhető, sőt spirituális szempontból nyitott jellem húzódik meg. Egyszerűen csak nem szeret időt vesztegetni olyasmire, amit még gyakorlatban nem próbált ki. Ha mégis logikai úton bizonyítást nyer valami, azzal szívesen foglalkozik, mitöbb, szkepticizmusa is magától elenyészik. Sokat ad a külső formákra, a megjelenésre, a közvéleményre. Mindent megtesz azért, hogy elfogadottnak és konzervatívnak látsszon. Nem igényli a nyüzsgést, beéri azzal is, ha békén hagyják. Személyes kapcsoltaiban tartózkodó, "problémás eset", nehezen tud egyenrangú kapcsolatot kialakítani.
Önbizalma hullámzó, hol mindenre képesnek érzi magát, hol a teljes bizonytalanság lesz úrrá rajta. Általában a munkájában éli meg az erős önértékelést, és kapcsolataiban a gyengét. Tanulnia kell elfogadni a dicsértet. 
Párkapcsolatban figyelmes és nem rejti el érzelmeit, de ezt csak a partner érzékeli, néha még a közeli barátok sem. 
Uralkodó bolygója a Szaturnusz!


Vízöntő
A megszokott dolgokat elutasító, lázadó szellem jellemzi. Egész élete során szeret minden új, ötletes, hagyománybontó dolgot, még akkor is, ha ezt nem túl sűrűn juttatja kifejezésre. Meglévő lázadási hajlama mellett, általában azért jobban elfogadja a konvenciót, mint a Vízöntő-Nap. Ha valamit észlel, vagy megért, annak azonnal jelét adja, és mivel tanulási és gondolkodási sebessége nagyon gyors, néha megdöbbenti környezetét. Gyakran hidegen és kívülállón viselkedik, és ez idegesítheti, vagy sokkolhatja az érzékenyebb lelkületű embereket. 
Függetlensége és zárkózottsága néha megközelíthetetlennek mutatja, pedig mindig kíváncsi a környezetében élőkre. Szeretné megismerni önmagát, ugyanakkor nehezen küzdi le hibáit, még ha intellektuálisan be is látja szükségszerűségüket. 
Belső konfliktusa a párkapcsolat, és a függetlenség között feszül. Nagyon igényli, hogy büszke lehessen partnerére, találjon benne valami különlegeset. Kapcsolataiban hajthatatlan, makacs, és gyakran uralkodni vágyó, viszont rendkívül nagylelkű.  Mivel olyan nehezen kötelezi el magát, érdemes megfontolnia, hogy valóban kapcsolatot akar-e, vagy inkább viszonyt? 
Uralkodó bolygója az Uránusz, de fontos a Szaturnusz szerepe is!


Halak
Érzékeny, együttérző és segítőkész. Általában rokonszenvesnek találják mások, ő pedig különösen érzékeny a bajba jutottak iránt, és nem vár semmilyen viszonzást, vagy nyilvános elismerést cserébe. Meglepően jól viseli, ha ő maga kerül bajba, filozofikus nyugalommal kezeli a helyzeteit. 
Néha annyira beleolvad környezetébe, hogy természetesnek veszik jelenlétét, munkáját, ezért a megérdemelt elismerés is elmaradhat. Szívesen jelenne meg a világmegváltó szerepében, de ahhoz kicsit visszahúzódó. Nem is igazán ajánlott neki a főnöki munka, mert legjobban a háttérben tudja kiteljesíteni képességeit. 
Hajlamos lehet eszményképeket kreálni magának, és azokhoz igazítani személyiségét, és nem fordítva. Ha hajlandó szembenézni önmagával, akkor növelhet önbecsülésén, magabiztosságán, ami neki, minden más jegynél fontosabb lenne. Erős lehet a hipochondriára való hajlama. 
Uralkodó bolygója a Neptunusz, de kiemelt szerepe van a Jupiternek is!


Irodalom: Parker: Asztrológia,  S. Arroyo: A horoszkóp értelmezése



Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: